Dawno nie pojawiło się nic z kategorii kuchnia, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój najszybszy i najprostszy obiad. Szczególnie lubię to danie z kilku powodów – jest bardzo szybkie (u mnie do 30 minut z pójściem do sklepu po składniki, bardzo proste (bez wątpienia każdy sobie poradzi) . Co więcej – tortilla jest dla mnie świetnym zamiennikiem, gdy nachodzi mnie ochota na niezdrowe jedzenie.
Składniki:
- tortilla wraps – placki pszenne, bez problemu znajdziecie je w każdym większym superparkecie
- pierś z kurczaka
- ulubione warzywa – u mnie najczęściej wykorzystywane połączenie to sałata (mix sałat super się sprawdza) i pomidor, ale co komu w duszy gra – pieczarki, papryka, kukurydza i inne warzywa też się sprawdzą
- jogurt naturalny (opcjonalnie majonez, chociaż zdecydowanie wolę wersję z samym jogurtem)
- czosnek
- bazylia
- inne przyprawy do kurczaka (u mnie zazwyczaj vegeta, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, czasem przyprawa gyros)
Przygotowanie tortilli:
Kurczaka pokroić w małe kawałki, przyprawić do smaku, usmażyć. Warzywa pokroić w drobne kawałki. Jogurt naturalny pomieszać z bazylią i drobno posiekanym czosnkiem. Placki pszenne podsmażyć na patelni (ja trzymam ok 1 minutę każdą stronę, na rozgrzanej patelni, bez żadnego tłuszczu). Następnie na tortilli układamy kurczaka i ulubione warzywa, polewamy sosem i zawijamy (mój sposób to zawinięcie kawałka dołu, a następnie dołożenie boków).
Robicie tortille? Lubicie?